Прокуратурата се е самосезирала по няколко случая, за които в

...
 
Прокуратурата се е самосезирала по няколко случая, за които в
Коментари Харесай

Прокуратурата се самосезира за заплахите на Рашков, Чобанов и Ицо Хазарта

 

Прокуратурата се е самосезирала по няколко случая, за които в медиите бе обявено, че е имало закани против обществени фигури. Става дума за сигналите за закани и закани против депутата Христо Петров-Ицо Хазарта, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, общинския консултант Борис Бонев и журналиста Атанас Чобанов.

По преписките са отправени предложения към четиримата, с които прокуратура та ги приканва да дават информация за закани те против тях, оповестиха от държавното обвиняване на конференция.

Председателят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова изясни, че за опазване сигурността на Ицо Хазарта, Рашков, Бонев и Чобанов наблюдаващите прокурори неотложно са изискали информация от способените институции и органи - Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП), Главна дирекция " Национална полиция ", Държавна организация " Разузнаване " и Държавна организация " Национална сигурност (ДАНС). Информация е изискана и от работа " Военно разузнаване " за това дали разполагат с данни за отправени закани или закани във връзка с тези хора, както и какви дейности са подхванали при положение, че такива са налице.

До момента обаче отговор в прокуратура та не е получен. Единствено е постъпил отговор от ДАНС, че не разполага с информация, касаеща закани те против Атанас Чобанов.

" Недопустимо е прокуратура та да не бъде известена, в случай че такива данни са налице в съответните правоохранителни служби с оглед събирането на доказателства за привличане на обвинени лица ", акцентират от прокуратура та.

По първите два случая - закани те против Ицо Хазарта и Бойко Рашков, все още в прокуратура та не е постъпила никаква информация за дейностите, които службите на Министерство на вътрешните работи и другите способени институции са подхванали за определяне на възможните причинители на закононарушенията, показват от държавното обвиняване.

От там напомнят и че само прокуратура та може да преценя дали е осъществено закононарушение, както и да повдига обвинявания. За да се случи това обаче и с цел да бъде формирано досъдебно произвеждане, е належащо да има задоволително данни и легален мотив. Такъв мотив има, защото случаите бяха отразени в медиите, само че от прокуратура та показват, че липсват задоволително данни.

Те напомнят и че в случай че способените органи разполагат с такива данни, те са задължени да ги дават на прокуратура та, с цел да упражни законовите си пълномощия.

От прокуратура та допълват и че тези структури са длъжни да взаимодействат, защото това е " най-важното и главно изискване за отбрана на правата на българските жители и обезпечаване на върховенството на закона ".

Заради това в Софийска районна прокуратура през днешния ден са поканени представители на управленията на ГДБОП, ГДНП, Столична дирекция на вътрешните работи, ДАР, ДАНС и Служба " Военно разузнаване ". На срещата ще участват и наблюдаващите прокурори.

От районната прокуратура правят оценка като " безусловно неприемливи и накърняващи достолепието на съответния магистрат и престижа на правосъдната власт като цяло мнения, направени от едно от застрашените лица във връзка с наблюдаващия прокурор ".

Миналата седмица Атанас Чобанов съобщи с обява във " Facebook ", че е бил предизвестен от непознато държавно управление, че има опасност за живота му. В понеделник Чобанов заяви във " Facebook ", че Софийската районна прокуратура се е самосезирала и ще извърши инспекция на закани те против него. Той обаче прибавя, че наблюдаващ прокурор по случая е Иво Боев, за който се знае, че е прекратил една от преписките за полицейското принуждение по време на митингите против Борисов.

" За " премия " той е станал част от така наречен спецекип в Софийската районна прокуратура. Сведения на прокуратура та ще дам, само че след оставката на Гешев и персонално на идващия основен прокурор, откакто се убедя в неговия интегритет. Дотогава разгадавам да ме пазят непознати служби ", написа Чобанов.

От прокуратура та през днешния ден обявиха, че Боев е определен по надлежния ред посредством инцидентно систематизиране на делата като наблюдаващ по съответната инспекция. Нередно и неприемливо е да се вършат изводи и оценки за неговата работа, разясняват от прокуратура та.

На 8 януари общинският консултант и водач на организацията " Спаси София "  Борис Бонев заяви в профила си във " Facebook ", че е бил осведомен от спецслужбите, че има опасност за живота му.

В първото си изявление от парламентарната естрада в края на предходната година Христо Петров-Ицо Хазарта разгласи, че е получил закани  заради поддръжката си за плана на Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната ". Той заяви и че тази опасност единствено е съумяла да го стимулира в действителност да се кандидатира за депутат.

" Аз съм човек, който също изпитва боязън, само че един път Асен Василев ми сподели: " Нормално е да те е боязън, само че има неща, които са по-важни от страха ", приключи Христо Петров.

По-късно същия ден в коридорите на Народното събрание вътрешният министър Бойко Рашков също сподели, че са му отправяни закани. На журналистически въпрос дали знае за закани те против Ицо Хазарта Рашков сподели, че няма визия и че против него също имало закани , а по-късно насочи журналистическите въпроси по тематиката към ГЕРБ.

На 14 декември  прокуратура та заяви, че се е самосезирала и стартира инспекция по двата случая и че е изпратила писма до Народното събрание и до Министерство на вътрешните работи, с които желаят да бъде конкретизирано вероятно от кого са направени заканите, по кое време и къде се е случило това и по какъв метод са отправени съответните закани , припомня " Дневник ".

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР